EUOvaj projekat finansira Evropska unija

Zavisnot predstavlja povremeno ili trajno uzimanje nekog od sredstava zavisnosti (duhan, alkohol i druge droge), pri čemu su najznačajnije karakteristike: nesavladiva potreba za drogom, često povećanje količine koja se uzima (uslijed razvoja tolerancije), štetne posljedice za zavisnu osobu (fizičke, psihičke, ekonomske i duštvene) ali i za okolinu.

Razlikujemo psihičku i fizičku zavisnost:

Psihička zavisnost postoji kada osoba ponekad ili trajno uzima drogu da bi dostigla osjećaj zadovoljstva i/ili izbjegla neugodu;

Fizička zavisnost postoji nakon dužeg konzumiranja droge, a kada se prestane konzumirati nastupa niz simptoma koji čine apsinenciju.

 

ČETIRI KORAKA DO ZAVISNOSTI:

Prvi korak: Drogu probaš zbog svoje znatiželje ili na nagovor vršnjaka. Neko se uspije zadržati na ovom koraku a neko nastavi dalje.

Drugi korak: Probao si...svidjelo ti se...zašto ne probati još koji put? Sve češće konzumiraš drogu kako bi se dobro osjećao. Počinješ trošiti sve više i više novca ali stalno sebi ponavljaš da u svakom trenu možes prestati.

Treći korak: Vrlo je lako preći sa drugog na treći korak. Ovaj korak je vrlo opasan. Uzimaš droge kako bi se lakše suočio sa životnim problemima. Zanemaruješ svoje prijatelje, obaveze i porodicu. Sada je već teško odustati. Možda i uspiješ na kraće vrijeme prestati ali se prvom prilikom opet vraćaš. Svjestan si da to što radiš nije dobro ali ne možeš prestati.

Četvrti korak: Najopasniji i najštetniji korak. Prestaješ vladati svojim životom, droga vlada tobom. Ona je najvažnija. Važnija je od prijatelja, škole, porodice, posla. Droga ti više ne predstavlja zadovoljstvo ali je ne možeš prestati konzumirati. Vrtiš se u začaranom krugu.

Droga ostavlja tragove i na tijelu:

Samo neki od tragova/znakova korištenja sredstava zavisnosti:

  • Gubitak težine/debljanje
  • Crvene oči
  • Problemi sa zubima i desnima
  • Promjene na koži (žutilo, brže starenje kože, pojava bora, podočnjaci)
  • Neugodan miris (odjeće, kose, prstiju)
  • Pogoršanje čula mirisa i okusa
  • Zanemarivanje higijene

Želiš li da se to i tebi dogodi?